Theatervoorstelling en lezing over De Stijl

Theaterstuk Doesje door Muziektheatergroep Make it your own, Bettekee de Kroon, studenten visuele art en Djura Willems
op woensdag 8 november,
van 20.00 tot 22.00 uur,
in de bibliotheek van Voorschoten,
toegangskaarten à  €12,50 (niet-leden van de bibliotheek) €10,00 (voor leden van de bibliotheek) verkrijgbaar via de kaartverkoop van de bibliotheek.

 

Nelly’s bestaan wankelt, maar wie ze nu echt en waar staat ze voor!|
Nelly van Doesburg en Hermine Giefing ontdekken wat er door middel van de schilderijen en de muziek nodig is om De Stijl tot zijn recht te laten komen, maar wat blijft er van Nelly’s eigen persoonlijkheid over!


Doesje is een avond bestaande uit twee delen
De avond op woensdag 8 november bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bestaat uit onze voorstelling dat een Multi- media muziekvoorstelling en na de pauze is het twee deel en dat is een lezing over de Stijl door Djura Willems. Kunsthistorica Djura Willems is museumdocent, zij geeft rondleidingen in diverse musea en culturele instellingen waaronder het Mauritshuis in Den Haag.

Waarom “Doesje”
Elk jaar maken wij van muziektheatergroep Make it your own een twee nieuwe voorstellingen. De ene is voor kinderen en heeft altijd zijn première op de Leidse Hofjes Concerten. De ander is voor volwassenen en gaat meestal in première tijdens het dialogenfestival in Leiden. We hebben aan het begin van dit jaar gebrainstormd wat de voorstelling moest worden. We kiezen bij Make it your own altijd voor sterke vrouwen in de geschiedenis of literatuur. Dit keer kwamen we via het 100 jarig bestaan van de De Stijl op Theo van Doesburg. Hij was een flamboyante man met drie huwelijken, daarbij bleek Nelly een bijzondere vrouw te zijn die zelf ook van alle markten thuis was. Ze was een begenadigde pianiste en een interessante dichteres maar ook met de schilderkunst wist zij raad. Dit deed ze echter nooit onder haar eigen naam, maar altijd onder een bijzonder pseudoniem. We zijn toen verder onderzoek naar haar gaan doen en kwamen op een mooie dialoog tussen Nelly en haar huishoudster Hermine.


Samenwerking van Muziektheatergroep Make it your own (MIYO), Bettekee de Kroon, studenten visuele art en Djura Willems
De muziektheatervoorstelling Doesje is een samen werking tussen de pianiste Bettekee de  Kroon en een aantal studenten visuele art die het leven en leefomgeving van Nelly van Doesburg, de derde vrouw van kunstenaar Theo van Doesburg, doen herleven. Terwijl Nelly zelf nog vol in het leven stond overleed haar man, haar grote liefde. Zij was de drijvende kracht achter de faam van De Stijl. Maar wat bleef er na haar bijdrage aan deze kunststroming voor zichzelf over?

 

Theatervoorstelling en lezing over de stijl
De lezing van kunsthistorica Djura Willems zal gaan over Het vormen van een/de Stijl.

Een lezing over het begin van een nieuwe beweging. Waar kwam deze uit voort en wat waren de eerste ideeën van kunstenaars als van DoesburgMondriaan en van der Leck?  Hoe ontwikkelt zich een nieuwe beweging en wat blijft ervan over?

 


Wie is Make it your own?
Make it your own is een jonge bruisende muziektheatergroep, die veel verschillende projecten doet in de brede regio rondom Leiden. We vinden het heerlijk om alle aspecten van theater aan te pakken of dit nu zang is of spel of dans. Wij willen graag mensen een fijn moment meegeven en een glimlach toveren op een ieders gezicht! Deze voorstelling ontstond naar aanleiding van de tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den

Haag waar Mondriaan’s werk te zien is. We wilden een voorstelling over de Stijl maken en we zijn altijd voor sterke vrouwen binnen een thema of geschiedenis en kwamen na wat zoekwerk bij Nelly van Doesburg terecht. Voor deze voorstelling gaan we een samenwerkingsverband aan met Bettekee de Kroon, die het heerlijk vind om piano te spelen maar het ook over te dragen aan anderen! Muziek is een beleving. We hoorden haar vorig jaar piano spelen en ze wist een bepaalde sfeer op te roepen met haar spel en de keuze van haar werk. Daarom wilden wij heel graag met haar samenwerken!

Doordat wij van Make it your own ook projecten begeleiden, kwamen wij in contact met een aantal studenten, die het leuk vonden om een visual art te maken voor onze voorstelling! De tekst van het muziektheaterstuk gaan wij bij het dialogenfestival in Theater Imperium in Leiden in september uitproberen en vandaar uit verder bouwen tot de voorstelling van het Leids Amateur Festival. Tot uiteindelijk een prachtige afsluitende voorstelling tijdens de week van de Kunst in Voorschoten


Meer informatie

Website: www.muziektheatermiyo.nl
Facebook: www.facebook.com/muziektheater.miyo
Instagram: https://www.instagram.com/muziektheatergroep_miyo
Twitter: https://twitter.com/MusicalMIYO